Sumak olarak da bilinen Rhus coriaria, aynı zamanda sumak ve sumaq olarak da bilinir, Rhus cinsindeki ve Anacardiaceae familyasındaki ilgili cinslerdeki yaklaşık 35 çiçekli bitki türünden herhangi biridir. Sumak, özellikle Doğu Asya, Afrika ve Kuzey Amerika'da olmak üzere dünya çapında subtropikal ve ılıman bölgelerde yetişir.
Bitkinin popüler ortak isimlerinden çok azı Mutfak sumağı, Karaağaç yapraklı sumak, Sicilya sumağı, Baharat sumağı, Sumak meyvesi, Tanner’ın sumağı, Tanner’ın sumağı, Tabaklama sumağı, Sumak, inko bitkisi, Sicilya sumağı, sumak ve tabaklama bitkisidir. Kurutulmuş meyveler, za'atar adı verilen karışımda özellikle diğer baharatlarla birlikte baharat olarak kullanılmaktadır.
Bu bitkinin adı sumak Aramice'den geldi ve kırmızı anlamına geliyor. Kurutulmuş meyveleri tuzla ezip karıştırarak baharat olarak kullanıldığı için hem besleyici niteliklere hem de tıbbi değerlere sahip olan bitki, İran, Akdeniz ve Ortadoğu, Türkiye, Filistin nüfusu, Golan Tepeleri'nde şifalı bitki olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.
İsrail, Ürdün, Ortaçağ ve Osmanlı el-Şam bölgesi, adanın Osmanlı döneminde Kıbrıs ve Ortaçağ Kahire Yahudi cemaatinde. Sumak'ın tanenler, flavonoidler, antosiyaninler, organik asitler, flavonlar, proteinler, lif, uçucu yağlar, nitratlar ve nitritler gibi çeşitli kısımlarından besleyici ve tıbbi açıdan önemli fito-kimyasal bileşenlerin geniş bir yelpazesi tanımlanmıştır. Bitki ayrıca farklı rahatsızlıkların tedavisinde faydalı olan ve çeşitli biyolojik süreçlere katkı sağlayan minerallere de sahiptir. Bitki yüzyıllardır baharat, çeşni, iştah açıcı ve ekşi bir ajan olarak kullanılmıştır.
Kaynak İçin Tıklayınız: